Xampp Nedir?

Öncelikle Xampp’ ın ne olduğundan bahsedecek olursak Php ile web uygulamaları geliştirirken kullanılan web sunucu yazılımlarından biridir. Web uygulamarını localde çalıştırabilmemize imkan sağlar ve böylelikle yazdığımız uygulamaları yayınlamadan önce test etme imkanı elde ederiz.

Bu kısa bilgiden sonra buradan işletim sistemimize uygun olan Xampp server versiyonunu indirip kurulum işlemine başlayabiliriz.



Xampp kurulumu

xamp kurulumu 1

Adım 1: Xampp kurulumu yükleme sihirbazı ile başlar next’ e tıklayarak devam ediyoruz.

Adım 2: Bu adımda yüklemek istediğimiz componentleri seçmemiz gerekiyor. Tüm componentler seçili şekildeyken kuruluma next’ e tıklayarak devam ediyoruz.

xampp kurulumu 3

Adım 3: Bu adımda uygulamayı yüklemek istediğimiz konumu belirtmemizi istiyor. Ben konumu da varsayılan şekilde bırakıp kuruluma next’ e tıklayarak devam ediyorum. Siz isterseniz yüklemek istedğiniz başka bir konumu seçerek Xampp’ ı oraya yükleyebilirsiniz.

Xampp’ ı oraya yükleyebilirsiniz.

xampp kurulumu 4

Adım 4: Next’ e tıklayarak kuruluma devam ediyoruz.

xampp kurulumu 5

Adım 5: Burda güvenlik duvarı apache için izi vermemizi istiyor. Bu adımda izin vermemizin herhangi bir sakıncası yoktur. Next’ e tıklayarak kuruluma devam ediyoruz.

xampp kurulumu 6

Adım 6: Bu adımla birlikte Xampp kurulumu sonlanmış oluyor. Finish diyerek kurulumu sonlandırıyoruz.

xampp kurulumu 7

Adım 7: Apache ve MySQL’ i start ettğimizde bu şekilde bir ekran ile karşılaşıyorsak kurulumun başarılı bir şekilde gerçekleştiğini anlarız. Herhangi bir tarayıcıdan http://localhost adresine giderek apache server kurulumunun tamamlandığına emin olabilirsiniz.

xampp kurulumu 8

Adım 8: Artık herhangi bir tarayıcıdan http://localhost adresine gittiğimizde karşılaşacağımız sayfa bu sayfadır. Eğer direkt olarak proje dizinimiz ile karşılaşmak istiyorsak C:\xampp\htdocs klasörünün altındaki index.php isimli dosyayı silmemiz gerekmektedir. Eğer bu dosyayı silersek direkt olarak proje dizinimiz ile karşılaşırız. Xampp kullanıyorsanız eğer Php projeleriniz htdocs klasörü altında olmalıdır.

xampp kurulumu 9

Adım 9: Adım 8′ de bahsedilen konumdaki index.php adlı dosyayı sildiyseniz eğer artık http://localhostadresine gittiğimizde karşılaşmanız gereken sayfa yandaki resimdeki gibi olmalıdır.